неделя, 28 април 2024 г.

Балансирани цени на зърното през 2023-та очакват от ССБ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-добра реколта и балансирани цени на зърното през тази година. Това прогнозира в ефира на БНР главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов, който очаква, че това ще регулира и цените на храните на пазара.

Оптимистичните прогнози за цените на основните храни идват от благоприятните прогнози на борсовия пазар – около 320 долара за тон. Очаква се реколта между 5 и 6 процента по-голяма, отколкото през миналата година, посочи Васил Симов. „Количеството, произведено зърно в света, включително и за Европа, се очаква реколта по-голяма от миналогодишната. Въпрос вече на каква цена ще се продават произведените зърна, лично аз съм оптимист поне по отношение на прогнозите, които излизат до момента, ако наистина си свършим добре работата на полето, то не може да се очаква някакво рязко поскъпване. Казвам рязко, което е значително по-високо от размера на инфлацията“, припомни той.

Цените на борсовия пазар у нас се регулират на нивата от януари миналата година и при благоприятни международни и климатични условия не се очакват дефицити на пазара, каза още Васил Симов. „В момента имаме прекрасна реколта от пшеница, брашно, така че хлябът е осигурен“, смята той и добави, че същото важи и царевицата, която е прибрана, от нея се произвеждат фуражи за производство на месо, на мляко и не се очаква недостиг. „Колкото до слънчогледа, нашето родно производство на слънчоглед е предостатъчно за производство на българско олио и то няма да бъде дефицит на пазара“, свмята шефът на ССБ.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html