понеделник, 29 април 2024 г.

Окончателно: Екстрадират заподозрения в тероризъм Дейвид Бодил във Великобритания

Снимка: БГНЕС

Плевенският окръжен съд потвърди екстрадицията на британеца Дейвид Бодил.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. То става факт, след като изтече срокът, в който британецът имаше възможност да оттегли съгласието си да бъде екстрадиран в Обединеното кралство, предаде БНТ.

В издадената заповед за арест от съд в Кралство Великобритания е посочено, че въпреки, че на обвиняемия са били повдигнати обвинения за четири допълнителни престъпления, те няма да бъдат включени и спрямо него няма да се води наказателно производство за тях. Това ще важи само и единствено за откритите в дома му в Англия през 2020 г. значителни количества вещества, от които според експерти може да бъде приготвен експлозивен черен барут и така се поражда подозрение, че те не са у него със законна цел. Това е престъпление според местния Закон за взривните вещества от 1883 година, за което е предвидено наказание „доживотен затвор“.

„Окръжен съд – Плевен намира, че не са налице основания за отказ от изпълнение на европейската заповед за арест и допуска изпълнението на същата, чрез предаването на лицето Дейвид Бодил на искащата държава. До фактическото му предаване, британският гражданин ще бъде с мярка за неотклонение „задържане под стража“, посочват още в решението си плевенските магистрати.

Припомняме, че 28-годишният британец беше обявен за международно издирване след заповед за ареста му в Англия от 28 декември 2022 г. Той беше задържан на 10 януари в никополското село Любеново, където от ноември живееше в дома на дядо си.

След като допреди това неколкократно обяви, че не желае да се връща в родината си, на 12 януари Бодил заяви в съда, че иска да получи справедлив процес именно във Великобритания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html