понеделник, 29 април 2024 г.

Джо Байдън ще се срещне с нидерландския премиер Марк Рюте

Снимка: БГНЕС

Днес Джо Байдън ще се срещне с нидерландския премиер Марк Рюте, за да обсъдят руската инвазия в Украйна и предстоящата глобална среща на върха под егидата на Вашингтон, посветена на демокрацията по света, предаде Асошиейтед прес. Срещата идва в момент, в който правителството на САЩ се стреми да убеди Нидерландия да ограничи още повече достъпа на Китай до модерни полупроводници с ограничения за износ.

Мотивът зад ограниченията е възможността Китай да използва полупроводници за създаване на модерни военни системи, включително оръжия за масово унищожение и нарушаване на човешките права, както и да подобри скоростта и точността на вземането на военни решения, планирането и логистиката.

Забавянето на достъпа на Пекин обаче ще отнеме много помощ от съюзници, за да може контролът върху износа на САЩ да има максимално въздействие. Нидерландският технологичен гигант Ей Ес Ем Ел е основен производител на машини, които проектират и произвеждат полупроводници, като Китай е един от най-големите му клиенти.

Щатите също така водят преговори и с Япония да въведе по-строги ограничения за износ, за да се ограничи продажбата на технология за производство на полупроводници в Китай. Миналата седмица Байдън се срещна с японския премиер Фумио Кишида. Миналата седмица говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин призова Япония и Нидерландия да устоят на натиска на САЩ.

Рюте написа вчера в Туитър, че е разговарял по телефона с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят съботния руски ракетен удар по жилищна сграда в Днепър. Това е едно от най-смъртоносните нападения срещу мирни граждани в продължилата почти 11 месечна война. Властите съобщиха, че жертвите са 40, а 30 души са в неизвестност.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби приветства Нидерландия и каза, че тя е ключов поддръжник в помощта за сигурността в Украйна. Европейската страна вече е предоставила близо 3 милиарда долара финансова подкрепа на Украйна и се е ангажирала да предостави още около 1 милиард долара.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html