понеделник, 29 април 2024 г.

Гълъб Донев: Ние не бавим преговорите за ПВУ

„Не бавим обоснованото предложение да започнем преговорите с Европейската комисия (ЕК) за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това е процедура, която за първи път ще се изпълни в Европейския съюз“, коментира премиерът Гълъб Донев.

Той добави, че нито една друга държава не е заявила и не е претендирала предоговаряне на части или на целия план за възстановяване. Така че, ние в момента водим разговори с ЕК по процедурата, по която ще стане това предоговаряне, обясни премиерът.

Това е процедура, по която Европейската комисия и правителството на България трябва да постигнат разбирателство и синхрон, каза още Донев.

Служебният премиер припомни, че в началото на февруари месец предстои отварянето на REPowerEU – планът, по който България очаква да получи 480 млн. евро за проекти, които са насочени към енергийния сектор. Изборът на президента Румен Радев за третия мандат е максимално възможният за сегашната ситуация, това заяви служебният премиер Гълъб Донев пред медиите.

„За своя избор президентът е направил анализи и задълбочени проучвания. Знаете политическата обстановка от последните дни каква беше. Знаете и какви разкрития бяха направени по отношение на една структура за криптовалута – имаше говорене по тази тема за участие на някои политически среди и съответно финансиране. Така че изборът на президента беше максимално възможният за трети мандат при „, посочи Донев.

Вчера президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова. Съгласно Конституцията, ако и третата партия не успее да сформира кабинет, държавният глава трябва да разпусне Народното събрание, да насрочи нови избори и да назначи служебно правителство.

На въпрос дали отново би приел да бъде служебен премиер, той заяви, че това не е обсъждано с президента Радев.

„Знаете, че съм изключително отговорен към работата, която върша за това служебното правителство да работи в екип, да решава най-наболелите проблеми на българските граждани и развитието на България. Не ни е страх от важните решения, но освен тях решаваме и ежедневните проблеми на хората“, посочи служебният министър-председател.

Относно разследването на криптобанката Nexo премиерът каза, че служебното правителство не е разследващ орган. „Аз лично нямам информация за това някои от правителствата на държавите, които участват в разследването на случая, да са поискали информация от страна на правителството. Но това не означава, че правоохранителните органи не са получавали такива запитвания“, каза служебният премиер. По думите му прокуратурата и МВР работят активно по случая.

Следващата седмица екипът на вицепремиера Атанас Пеканов ще започне активните разговори в Брюксел по процедурата за предоговаряне на частта енергетика от Плана за възстановяване и устойчивост. Това поясни след форума „Българската енергетика – Стратегия 2023 – 2053“, организиран от Министерството на енергетиката.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html