понеделник, 29 април 2024 г.

30 нарушения на санкциите срещу Русия се разследват в Белгия

Белгийските митничари за почти година са проверили над 27 000 контейнера.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

30 нарушения на санкциите срещу Русия се разследват в Белгия, съобщава агенция Белга. От началото на руската агресия срещу Украйна белгийските митнически власти са проверили над 27 000 контейнера, за да установят дали не нарушават европейските санкции срещу Русия. В трийсет случая митниците са установили действително нарушение. С тях ще се заеме белгийската прокуратура.

Митниците са задържали различни изнасяни стоки – от части за машини, които могат да се използват както за военни, така и за невоенни цели, до луксозни стоки и хранителни продукти. Установени са и случаи на внос на злато, стомана и петролни продукти от Русия. Тъй като разследванията все още продължават, прокуратурата няма право да разкрива имена, но замесените подлежат на присъда до пет години затвор и глоба от 25 000 евро.

Вносът и износът на руски стоки се превърнаха в един от приоритетите на митниците от началото на санкциите, въпреки че те не са получили допълнителна финансова подкрепа за проверките. Доставките за и от Армения, Казахстан, Киргизстан и Грузия също са под внимателно наблюдение, тъй като тези страни често се използват като транзитни държави за избягване на санкциите.

Белгия също така се опитва да спре паричните потоци към и от Русия, налагайки санкции на над 1000 лица. Федералната държавна служба по финанси досега е замразила подозрителни активи за над 50 милиарда евро и е блокирала транзакции за над 200 милиарда евро, пише белгийският вестник „Стандард“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html