понеделник, 29 април 2024 г.

Румънеца живя в Чехия, прости на Енчев

Музикантите заровиха томахавките

Известният певец Адриан Рачев – Румънеца е живял зад граница. Той е прекарал два месеца в Чехия. Това сподели самият той цитиран от „Галерия“. Пред изданието за първи път потвърди и горещите слухове, че след петгодишна пауза с Георги Енчев от легендарното рап дуо са заровили томахавките и отново работят по съвместни проекти.

Страстта към пътешествията отвежда Румънеца зад граница, провокирайки го да опознае част от близките до България държави. „Живях за кратко време в Чехия, прекарах лятото там. Харесва ми, че няма чалга и не говоря за музикалния жанр. Има много неща, които може да научим от Централна Европа. Стигнах до Унгария, бях в Будапеща и околните градове, бях в Братислава, Словакия. Посетих Германия, не съм видял Полша. Но пък и те имат да учат от нас! Балканският полуостров е най-хубав за живеене и не се шегувам. Имаме доста да изкусуряваме, но ще се справим. Темата е обширна. В България е добре. Обичаи и нрави, все пак. Хората си приличат, в чужбина са по-студени и по-затворени”, коментира той. Не крие и недостатъците или неправилните ходове, които вижда. „Има грешни стъпки, поне в моите очи – например, превърнаха къщата музей „Иван Вазов“ в ресторант. Уоу, стига. Това паметник на културата ли е или кръчма? Не разбирам как може подобни сгради да не се поддържат. Пример мога да дам с Букурещ, никой не пипа старите сгради, даже точно обратното – реставрират ги. Оставя се старата фасада, а отзад е нещо свръхмодерно, метал и стъкло. Някой е помислил и е разбрал, че това е богатство и архитектура и ми се иска българите да го присвоим като черта“, допълва музикантът.

Обиколил е почти цяла Европа, но предпочита живота в България

Въпреки това България остава мястото за живот и творчество. Преди броени дни Румънеца сподели снимка с Енчев, която провокира противоречиви коментари от страна на феновете и приятелите им в уебпространството. За прошката и голямото им приятелство Адриан казва: „Беше забавна среща, спомнихме си за доброто старо време, след петгодишно прекъсване. Събиране звучи странно, но най-доброто от нас предстои. Идеите не спират, въпрос на реализация е – днес мислим едно, утре правим друго. Времето ще покаже. Истината е, че ние настина не поддържахме никаква връзка през годините. Бяхме жестоко скарани и това не е тайна за никого. При нас положението е класика – след 20 години брак последва развод заради несходства в характерите (смее се). Винаги сме се карали за малки неща, като в латиноамериканските сериали, но в миналото нещо обърна каруцата. Сега отново сме заедно, забравили за обръщането“. Не крие и равносметката. „Променили сме се, защото сме остарели. Дадохме си сметка, че новото поколение или поне една част от него не знае кои са Румънеца и Енчев. Може би са чували парчетата ни, пеят ги, но не знаят кои са лицата зад тях. Особено тийнейджърите в Тик-Ток, а и до една степен е разбираемо. Не сме пускали песен от осем години. Математиката е ясна“, споделя Адриан.

Той продължава да пише музика за игри. Задно с приятел се впуска в друго предизвикателство – създаването на лампово устройство. „Едно време радиата и телевизорите работеха с електронни лампи. В един момент осъзнахме, че звукът сега, знаете – хората използват дигитални и цифрови устройства, не предава онзи чар и приятен тембър на 50-те години. Представете си как взимате плоча, преди години всичко е било аналогово, минавало е през лампа и се е записвало на лента, все неща, които днес не съществуват. Имаме само чипове, които не могат да ни подарят усещането. Да, не отричам технологията, все пак връзката ми със света стои в джоба ми… Но хубавите неща си остават същите. А когато чуеш нещо лампово, то звучи необяснимо добре по простата причина, че това е незаменимо. Окото се лъже, но слухът не се поддава. Възприятията са различни.“

Адриан говори и за загубата на рапъра Кулио, който си отиде преди близо три месеца. Румънеца има песен с него. „Трябваше да пусна хита Gangsta’s Paradise с нашата банда, известна с народните инструменти. Записахме и направихме парчето. Сега пуснахме трибют с неговия клип от 90-те години. Той се кефеше, казваше, че версията много му харесва. Предполагам, че някъде я слуша и се радва. Нека не забравяме хората, които сме изгубили и сме обичали. Испанците имат ден на мъртвите, ден, в който те си спомнят за техните близки и познати. Приготвят им пиршество, сещат се за тях с добро и усмивки, не плачат, а напротив – радват се и се забавляват, защото хората, които ги няма не биха искали да страдаме. Не забравяйте предците си“, казва Рачев.

За финал е категоричен в едно – „Семейството е мой приоритет, баща е моята работа №1“. Припомняме, че Румънеца има  две момчета.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html