понеделник, 29 април 2024 г.

Повече сме пазарували по празниците спрямо 2020-та

Снимка: БГНЕС

За последните коледни и новогодишни празници сме пазарували повече, отколкото в края на 2020-та година. Това точи проучване, цитирано от БНР, проведено през декември.

Въпреки притесненията от кризата, оказва се по празниците сме пазарували и сме празнували повече, отколкото две години назад. Проучването сравнява периода от 2020 до 2022 година и обяснява щедростта ни по Коледа и Нова година с въздържането и ограниченията при Covid пандемията.

60 на сто от хората са планирали подаръци за до 4 човека през 2022 година, а 3 – 4 на сто от хората изобщо не са купували подаръци, сочат данните от пручването. Подаръци на кредит обаче са купували 12 на сто от анкетираните, докато преди две година те са били едва 3%. Като се прибавят и 30% пазарували с лични спестявания, числото е показателно за финансовите затруднения на повечето българи.

Близо 40% са похарчени за детски играчки, конкурират ги единствено парите за козметиката. По-малко са и осъществените ваканции в празничните дни. Най-често се празнува в тесен семеен кръг и традицията не е повлияна нито от пандемията, нито от кризата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html