неделя, 28 април 2024 г.

Министерството на отбраната отрече да сме продавали танкове на НАТО, които били дарени на Украйна

Съветски танк Т-721 който е на въоръжение в Българската армия

Министерството на отбраната категорично отхвърли твърденията, че Украйна разполага с 14 български самолета Су-25 във въоръжението си, става ясно от отговор на МО към бТВ на 16 януари. „Министерството на отбраната не е продавало и/или предоставяло на държави на НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна“, заявяват от ведомството.

Външният министър Николай Милков заяви, че няма информация. „За първи път чувам от вас“, каза той пред медиите.

Държави членки от НАТО са закупили от България 14 съветски самолета Су-25 и са ги предоставили на Украйна. Това пише Блумбърг в свой анализ на данните за западната оръжейна помощ за Киев, базиран на нидерландския аналитичен проект Орикс, но с изрично уточнение, че не може да провери информацията на Oryx. Той работи с отворени данни и отчита и обновява военната подкрепа за украинската армия още от началото на войната.

Материалът на Bloomberg беше публикуван вчера, 15 януари. В него не се споменава кога страни от Алианса са закупили Су-25 от нашата страна, но се казва, че те в последствие са дарени на Украйна. По същата схема там попаднали и български танкове Т-72.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html