Днес президентската администрация обяви, че Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП. Как реагираха парламентарните партии?

С „БСП за България“ тепърва ще седнем на разговори, ако ни поканят. Трябва да се обединим около политики. Това коментира депутатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“. „Надявам се, че ще ни поканят на разговори и чак тогава ще можем да говорим за подкрепа”, допълни той.

Няма особено големи шансове БСП да състави редовно правителство с третия мандат и да отговори на ключовите пред България предизвикателства. Това обяви Надежда Йорданова от “Демократична България” още преди да стане ясно, че президентът Румен Радев връчва третия мандат на БСП.

Според Йорданова ново отлагане на реформите, нужни за присъединяването на България към Шенген и еврозоната, както и за усвояване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, може да се окаже фатално. “Шенген е от изключително значение за довършване на интеграцията на България. Без дълбока реформа на прокуратурата и без отчетност на главния прокурор, няма как да се присъединим. Реформите трябва да се случат сега, защото вече сме натрупали сериозно забавяне”, твърди тя. И допълва, че България е особено важно да бъде част от клуба на онези държави-членки, които взимат най-значимите икономически решения в Европа.

“С БСП имаме много сериозни различия по отношение на войната в Украйна и мерките, необходими за ограничаване на руското влияние в България. Едва ли бихме подкрепили управление с техен мандат”, се посочва в прессъобщение на партията , в което се уточнява, че органите на трите партии в ДБ ще решат как да процедират.

От „Български възход“ обявиха, че биха участвали в разговори за съставяне на мнозинство, ако бъдат поканени. Те настояват за коалиционно споразумение с ясно разписани отговорности и механизми за взимане на решения.

„Пожелаваме успех на БСП в нелеката задача за съставяне на правителство в настоящата политическа ситуация. Ние, от политическа партия „Български възход“, сме последователни в действията си и ще направим каквото зависи от нас, за да има редовен кабинет, защото това е национално отговорното поведение. Ако бъдем поканени на разговори, ще участваме конструктивно и ще подкрепим усилията за постигане на съгласие. Позицията ни за необходимост от коалиционно споразумение, с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения, остава непроменена“, се казва в позицията на „Български възход“.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев също коментира мандата преди да стане ясно коя ще е третата партия, на която ще бъде връчен. „Надяваме се да не отиде при БСП, защото там шансът за кабинет е нула. По-голям е шансът, ако мандатът бъде даден на „Български възход“ и най-голям, ако е при ДБ“, посочи той.