неделя, 28 април 2024 г.

Украинският посланик Москаленко: Душата ми ще остане в България, бих се записал в армията

„Аз искам да се върна, независимо дали там има война. Искам час по-скоро да ида там. Мисля, ако имам възможност, бих искал да се запиша в Киевската териториална отбрана. Разбирам, че поради моята възраст и липса на практически навици за военни действия надали това може да стане. Ако няма да се получи да продължа с дипломатическа дейност, мога да съм полезен и в този вариант за моята родина“. Това заяви пред бТВ посланикът на Украйна в София Н. Пр. Виталий Москаленко в края на мандата си.

„Не мога да си спомня контакт с президента Зеленски, защото когато дойдох тук, той беше актьор. След като стана президент, няколко пъти сме общували по телефона. След мандата ще се върна в Украйна, въпреки че дъщеря ми е тук. Тя живее тук. Омъжена е, има работа. Домът ми е в Киев“, сподели посланикът.

„Не чувствам, че напускам България. Душата ми ще остане тук. Не разглеждам напускането си като нещо, което ще прекъсне връзките ми с тази страна, която е дълбоко обичана и я възприемам както своя родина“, подчерта Москаленко.

„Аз се занимавам с България повече от 40 години, а може би и повече. Преди да стана дипломат съм се занимавал с българска литература, култура, история и език. С течение на повече от 5 десетилетия имам възможност да изучавам българския политически живот“, добави той.

„Естествено, че има русофилско влияние. Това е предопределено исторически, ментално и в различни отношения. Иван Вазов пише за руските войници, които са дошли през 1916 година на територията на Варна. Цитирам го по памет – „За какво си дошъл тук руски Иван, за да убиваш български славянски братя?“.

О, руси, о, братя славянски,

защо сте вий тука? Защо сте

дошли на полята балкански

немили, неканени гости?

На руските воини“, Иван Вазов, 1916 г.

Според него България е еднозначен съюзник на Украйна в конфликта без значение от изказаните политически мнения.

„Дори и хората, които са против изпращането на оръжия, признават, че Русия е агресор“, посочи Москаленко.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html