понеделник, 29 април 2024 г.

Корнелия Нинова подкрепи протеста в Монтана срещу изграждане на фотоволтаичен парк

Корнелия Нинова
СНИМКА: БГНЕС

Днес граждани, рибари и природозащитници в Монтана са излезли на справедлив протест срещу действията на министъра на икономиката и индустрията Стоянов. Става дума за изграждане на фотоволтаичен парк върху водите на язовир Огоста. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си във Facebook, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Още на 23 декември миналата година, от трибуната на парламента обявих действията на министър Стоянов за опасни, противозаконни и в разрез с националния интерес на България. Тогава поех публично ангажимент да сигнализирам правоохранителните органи. Направихме го. Парламентарната група на “БСП за България“ подаде сигнала“, пише още Нинова.

Нинова също така „поздравява всички, които милеят за българската природа, за безопасността на хората и за националната сигурност и днес изразиха позицията си“.

„Вярвам, че всички ще направим необходимото да спрем абсурдните действия на Стоянов преди да стане късно“, завършва Нинова.

Около 500 ловци, риболовци и граждани на Монтана блокираха между 10:00 и 11:00 часа днес главния международен път Е-79 при входа на Монтана от София и Враца в знак на протест срещу инвестиционните намерения за изграждане на плаващ соларен парк върху язовир „Огоста“.

Протестиращите издигнаха лозунги „Язовир Огоста е земния рай“, „10 000 рибари или 10 000 соларни панела“, „Язовир Огоста не е хвостохранилище“, „Язовир Огоста е Балатон на Балканите“ и т.н.
Валери Спасов от сдружение „Рибар“ – Монтана заяви пред БТА, че хората са притеснени от намерението язовир „Огоста“ да бъде покрит със соларни панели, тъй като това ще доведе до намаление на популацията на рибата, промяна на климата в Монтана и околността, унищожение на местообитанията на водолюбивите птици, ще ограничи възможностите за почивка по брега на язовира и т.н. Спорен него нищо не се казва за това каква ще бъде ползата за местните хора от този плуващ фотоволтаичен парк, а само се изтъква доводът, че външният инвеститор ще даде 30 милиона за ремонт на стената на язовира.

Протестиращите смятат, че ремонтът трябва да бъде извършен от българската държава, а не от фирма от чужбина и той не може да се използва като разменна монета за сметка на унищожаване на екосистемата на язовира.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html