неделя, 28 април 2024 г.

Приет е проект за откриване на Културно-информационен център на България в Тараклия

Снимка: БГНЕС

Приет е проект на решение за предприемане на необходимите действия за откриване и финансиране на Културно-информационен център на България в град Тараклия, Република Молдова.

Вносители на проекторешението са председателят на парламентарната комисия по политиките за българите извън страната Костадин Костадинов („Възраждане“) и група народни представители.

Народното събрание възлага на министъра на културата да предприеме необходимите действия при спазване на всички нормативни изисквания за откриване и финансиране на Културно-информационен център в Тараклия в тримесечен срок.

В район Тараклия има силна българска диаспора – 66 процента от населението е с българска етническа принадлежност, а в административния център този процент е 78. На територията на Молдова функционират 30 образователни институции (детски градини, основни и средни училища), в които около 5000 деца под различни форми изучават български език и литература. С оглед на това създаването и функционирането на Български културно-информационен център ще допринесе за съхраняването на националната културна идентичност на българската общност там и за трайно развитие на българската култура и традиции, посочват вносителите на проекторешението.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html