понеделник, 29 април 2024 г.

Народното събрание единодушно освободи шефа на НЗОК проф. Петко Салчев

Депутатите освободиха от длъжност управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Проекторешението на ГЕРБ, ПП, ДБ и БВ бе прието със 149 гласа „за“, 0 „против“ и 26 „въздържал се“ („Възраждане“ и 2 от ДБ). Мандатът на Салчев се прекратява предсрочно, считано от днес.

Предложението бе вкарано като извънредна точка в дневния ред на парламента. Вносители на проекторешението, внесено днес в деловодството на НС, са Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Антон Тонев („Продължаваме промяната“), Александър Симидчиев („Демократична България“) и Николай Благоев („Български възход“).

Като мотиви в документа са посочени нарушеният диалог между Салчев и Българския лекарски съюз, системното неизпълнение на Закона за здравното осигуряване, Правилника за дейността и организация на НЗОК, както и Националния рамков договор 2022-2022 г. Посочва се, че откакто е на поста, Петко Салчев не е представял доклади на Надзорния съвет на здравната каса. Според вносителите липсват доклади от проверки в болници, които са харчили повече, отколкото е по предварителни индикатори, както и отчет дали са открити нарушения. Управителят на НЗОК не е създал база данни и не поддържа такава – няма механизъм и контрол на изразходваните средства; няма информация влагат ли се лекарствените продукти и медицинските изделия и какъв е терапевтичният ефект от лечението на децата; няма проследяемост от влагането на неразрешените лекарствени продукти, се казва още в мотивите.

Според вносителите на решението е нарушеният диалог между НЗОК и БЛС поставя под риск подписването на Националния рамков договор, а с това и здравето на пациентите.

Самият проф. Салчев говори пред депутатите, като колоритно намекна, че с освобождаването му от поста всъщност от плещите му пада бреме. Той припомни, че е предложен за управител на 13 март 2020 г. и отново на 13-то число му искат оставката.  „Явно 13-ти е най-щастливата ми дата“, коментира той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html