понеделник, 29 април 2024 г.

„Демократична България“ изпързаляха „Промяната“

Снимка: Архив

Елица Григорова за в. „Галерия“

С нечестна игра се вписаха ДБ в широко прокламираното сътрудничество с „Продължаваме промяната“. Предложената за гласуване декларация от ПП беше отхвърлена с голямо мнозинство и подкрепена от едва 63  депутати, припомнят от в. „Галерия“.

Проверката показа, че от 53 народни представители на ПП в залата са били 49,  а са отсъствали 4 – близо 9% от общия брой. Но от 20-те депутати на „Демократична България“ една трета не се явиха на гласуването – от 20 общо в гласуването не участваха 6.

Очаквано ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и „Български възход“ гласуваха „против“ и „въздържал се“.

Проектокабинетът с премиер акад. Николай Денков не беше дори представен в парламента

Странно беше поведението на народните представители и по време на дебатите. Такива всъщност нямаше, защото нито един от ПП и ДБ не излезе на трибуната. Така акад. Денков беше оставен сам да отстоява правителствените приоритети.

„Промяната“ са доста изненадани от поведението на ДБ, каза пред „Галерия“ източник от Народното събрание. Кирил Петков и Асен Василев са очаквали, ако не друго, то поне морална подкрепа и плътно присъствие в залата по време на гласуването.

Така се стигна до положението акад. Денков да не успее дори да представи проектокабинета си. Макар да беше ясно, че вторият мандат няма да бъде реализиран, от „Промяната“ даваха индикации, че ще търсят широко съгласие около 4 приоритета. Те направиха от тях специална декларация и призоваха останалите политически сили да се обединят поне около тях.

ГЕРБ обаче реагираха с пренебрежение. Бойко Борисов заяви, че ПП са преписали неговите идеи и че приоритетите в декларацията са изкопирани от предложенията на ГЕРБ.

ДПС бяха пас, а „Български възход“ в последния момент обявиха, че няма да подкрепят ПП.

От „Промяната“ искаха да върнат мандата още в петък с идеята, че няма смисъл да се бави допълнително и без това забавената процедура.

Това обаче не се случи, тъй като президентът Радев им отказа и насрочи връщането за понеделник.

Текат все още залагания на кого ще бъде даден третият мандат. Според източници от парламента Радев няма да го даде на ДБ, нито на БСП. Така вероятните мандатоносители са ДПС и партията на Стефан Янев.

Напрежението между ПП и ДБ може да се задълбочи, смята нашият източник. Възможно е ДСБ да се отдели от хората на Христо Иванов, които много плътно си другаруват с „Промяната“. Така напролет можем да видим малко по-различна конфигурация.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html