понеделник, 29 април 2024 г.

Главният секретар на МВР: Българо-турската граница се преминава за минути

Снимка: Архив

Главен комисар на МВР Петър Тодоров коментира състоянието на българо-турската граница и заяви, че: „В момента българо-турската граница не се пази от оградата, а от служителите на полицията, на жандармерията, военнослужещите. Те са хората, защитаващи границата“.

„Оградата само ги подпомага. Причината е, че тя е изградена по такъв начин, че се преодолява от мигрантите. Буквално за минута съоръжението се преодолява. Ето защо ние непрекъснато работим по неговото възстановяване. До края на миналата година се поддържаха от армията, а сега от гранична полиция. За да бъде нашата защита на границата ефективна, трябва  да се приложи комплекс от мерки“, посочи той.

„Тези мерки са както живо присъствие, така и набор от техника – сензорни линии, видеонаблюдение, термокамери. Такива има, но не всички са в добро състояние. Полагат се големи усилия в момента за тяхното ремонтиране, за надграждането им, реновирането им и съответно са задвижени проекти за покриване със сензорни линии термо и видеосистеми на участъците, които не са обезпечени по този начин“, посочи още той.

„Става дума за 110 км. Всички фирми, които предлагат нужните съоръжения бяха извикани да предложат своите технически решения. Бяха отсети и вече тези поръчки са в напреднала фаза“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html