понеделник, 29 април 2024 г.

ТОЛ системата при Божурище е незаконна, оспорват глобите в съда

Снимка: БГНЕС

ТОЛ системата при Божурище е незаконна, защото нямала разрешение за строеж, съобщават от Института за пътна безопасност (ИПБ).

Юридическият екип на института завежда стотици дела за незаконно наложените глоби от ТОЛ системата. От ИПБ уточняват, че на 09 януари 2023 година е получено писмо с изх. № СФ22-2174 от Регионалната дирекция за национален строителен контрол – София-област, в което се посочва, че при прегледа на издадените от МРРБ разрешения за строеж на изградената на републикански път I-8, гр. Божурище, стационарна контролна единица за електронно събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние няма разрешително за строеж. Това означава, че поставените камери на ТОЛ-системата са върху незаконно изградено съоръжение. Наложените за десетки милиони левове глоби могат да бъдат оспорени в съда.

Експертите на Института за пътна безопасност многократно в свои доклади са предупреждавали, че ТОЛ системата не функционира в обществен интерес. Включително и при среща с министъра на регионалното развитие през месец август 2022 г. , той също беше предупреден за проблемите, които генерира ТОЛ системата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html