неделя, 28 април 2024 г.

Сноудън: Байдън не е в затвора, защото има секретни документи

Снимка: БГНЕС

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (NSA) и подател на сигнали Едуард Сноудън заяви днес, че президентът на САЩ Джоузеф Байдън е успял да избегне затвора за притежаване на повече секретни документи от много лица, подаващи сигнали, предава Политика.рс.

„Заслужава да се отбележи, че президентът изглежда е „избегнал затвора“, смята той.

Сноудън посочи още, че преди Байдън и други длъжностни лица са притежавали незаконно секретни документи, включително бившите американски президенти Доналд Тръмп и Бил Клинтън, както и бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс.

„Тези момчета имаха десетки, стотици документи. Но няма затвор за тях“, написа Сноудън. В понеделник CBS News съобщи, позовавайки се на източници, че приблизително 10 правителствени документа, обозначени като „поверителни“, са открити в Центъра за дипломация и глобално ангажиране на Байдън във Вашингтон.

Белият дом потвърди, че документите са били открити на 2 ноември 2022 г. от адвокатите на Байдън, които след това са уведомили Националния архив, където трябва да бъдат представени всички подобни документи. Служителите на архива са уведомили Министерството на правосъдието на САЩ, което разследва как класифицираните документи са попаднали там. Това е предварителна стъпка, след която шефът на Министерството на правосъдието ще трябва да вземе решение за по-нататъшно разследване и назначаване на спецпрокурор, който да се заеме със случая.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html