понеделник, 29 април 2024 г.

Служителите от въглищните централи излизат на протест

Снимка: БГНЕС

Синдикати и служители на въглищните централи излизат на протест. Депутатите днес трябва  да гласуват решение, с което да задължат Министерския съвет да преговаря за Плана за възстановяване и устойчивост, така че да не се налага затваряне въглищните централи.

Решението беше прието вчера на енергийна комисия с пълен консенсус, като се очаква народните представители да се подпишат под него.

Междувременно синдикатите ще проведат протест пред сградата на парламента, именно срещу затварянето на мините и ТЕЦ-овете, които те захранват. Очаква се в пленарната зала да бъде гласуван и законопроект за компенсиране на транспортните разходи на хората, пише novini.bg.

Според него ще бъдат подпомогнати най-уязвимите групи от населението, а не както беше досега – всички, които купуват горива. Парите ще бъдат набирани от компаниите, които внасят руски суров петрол. Ще бъде гласувано и решение, с което да бъде задължен Министерския съвет да преговаря с американската компания „Уестингхаус“, за изграждането на два нови блока в АЕЦ „Козлодуй“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html