неделя, 28 април 2024 г.

Заловените в Германия братя терористи са чакали пратка от рицинови семена

Арестът е осъществен от специални сили в събота вечер в град Кастроп-Рауксел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Братята терористи заловени в Германия са чакали пратка от рицинови семена, научи ДПА. Според източници от разследването това станало ясно от чатове на мобилните телефони на двамата заподозрени иранци. Те бяха арестувани от специални сили в събота вечер в град Кастроп-Рауксел. Прокуратурата в Дюселдорф ги обвинява в престъпен заговор с цел извършване на убийство.

От семената те са могли да произведат смъртоносна отрова. Не е ясно дали пратката е пристигнала. При първоначалния оглед на жилището на единия мъж, който е на 32 години, както и на два гаража не е открито нищо.

Междувременно разследването срещу 32-годишния мъж и 25-годишния му брат продължава. Адвокатът на по-младия мъж каза пред новинарския сайт „Фокус“, че иска да изчака с коментарите, докато се запознае с материалите по делото. Клиентът му от своя страна се възползва от правото си да не говори, добави адвокатът.

Рицинът е силно отровен и в Германия официално е включен в списъка на биологичните оръжия. В Лондон на 7 септември 1978 г. с такава отрова в сачма, изстреляна от чадър, бе убит от КГБ и ДС българският дисидент Георги Марков. Случаят стана нарицателен с названието „български чадър“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html