понеделник, 29 април 2024 г.

В Швеция откриха най-голямото находище на редкоземни минерали в Еропа

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

В Швеция откриха най-голямото находище на редкоземни минерали в Еропа, съобщи Ройтерс. От държавната минна компания LKAB уточниха, че става дума за залежи от над 1 млн. тона, в района на Кируна в северната част на страната.

„Това е добра новина не само за фирмата, за региона, за шведския народ, но и за Европа и за климата“, посочва компанията в специално съобщение. „Находището е добра основа за производството на важни материали, които са изключително значими за зеления преход“.

Редкоземните материали са от съществено значение за повечето високотехнологични индустрии и се ползват при производството на електромобили, вятърни турбини, преносима електроника и много други продукти.

В момента в Европа не се добиват редкоземни материали и континентът е зависим от внос, а се очаква търсенето да расте с оглед на развитието на „зелената“ индустрия.

Пътят до началото на добива на редкоземни материали в Швеция обаче е дълъг. LKAB планира тази година да подаде молба за концесия, но посочи, че до началото на реалния минен процес и достигането на минералите до пазара могат да минат 10-15 години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html