понеделник, 29 април 2024 г.

Почина последният крал на Гърция и кръстник на принц Уилям Константин II

Снимка: Уикипедия

На 82 години в Атина  почина от инфаркт кралят на Гърция Константин II, чието деветгодишно управление съвпадна с един от най-бурните периоди в политическата история на страната, съобщи Политика.рс

Константин II, единственият син на гръцкия крал Павел и кралица Фредерика, се възкачи на трона през 1964 г. след смъртта на баща си, но управлението му беше помрачено от политическа нестабилност, която завърши с военен преврат на 21 април 1967 г.

Няколко месеца след преврата и неуспешния опит за противодействие на военната хунта, крал Константин е принуден да напусне страната.

На референдум, свикан от правителството на националното единство след падането на хунтата през 1974 г., гърците отхвърлиха монархията за втори път, правейки Константин последния крал на Гърция.

Въпреки че официална Атина лиши Константин от гражданството му, през 2002 г. кралското семейство все пак беше обезщетено с 13,7 милиона евро за имоти в Гърция.

Константин има пет деца от съпругата си гръцката кралица Анна-Мария.

Бившият крал беше запален мореплавател, чийто отбор спечели златния медал на Олимпийските игри през 1960 г.

Константин е кръстник на британския принц Уилям, а семейството му живее години наред в Лондон, преди да се върне в Гърция.

Превод и редакция: Аnteni.info

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html