понеделник, 29 април 2024 г.

Певицата Дара Екимова: Искам да избягам в САЩ

Младата певица Дара Екимова е родена е на 25 юни 2002 г. в София. Нейни родители са пиар експертът Ива Екимова и Димитър Екимов, фронтмен на група „Сленг“, който си отиде от този свят през 2008 година.  Към музиката я насочва бившият вокалист на  D2 – Дичо. Учи солфеж, пиано и народни танци в частното „Българско школо“, а като тийнейджърка – в 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“ с изучаване на чужди езици. През 2015 г. участва на националната селекция за детската „Евровизия“, но не се класира. През 2020 г. участва в музикалното предаване на Нова телевизия „Маскираният певец“ като гост-участник в ролята на Принцесата, a година по-късно като редовен участник в ролята на Порцеланът. Сред известните й парчета са „Бягам“, „Последен дъх“, „Война“ и други.

Интервю на Стефани ТОНЕВА

 

– Дара, как протече реализацията на най-новия ви музикален проект, озаглавен „После ще му мислиш“?

– Парчето извървя дълъг път, близо една година. Бях харесала демо на Искрен Тончев – Искрата, написах текста през декември 2021 г. Имах история в главата си, стоях у дома и буквално започнах да нареждам думите… Срещнахме се, за да завършим песента. Той ме посъветва в припева да има нещо от типа на „целуни ме, пък после ще го мислим“. Казах си: „Това е!“. Осъществихме продукцията заедно и благодарим за звездния й миг.

– Не за първи път работите с Искрен, между вас сякаш има химия…

– На нас нещата ни се получават леко и лесно, така е от самото начало, което поставихме със Sagapao. Той е страхотен професионалист и аз съм много щастлива, че имам възможността да работя с него. След години и няколко съвместни проекта, смея да твърдя, че сме успешен тандем.

– Защо решихте да сте режисьор на видеото?

– Беше неочаквано, случи се по естествен начин, не е било самоцелно. Истината е, че историята беше кристално ясна в ума ми, исках да я превърна в картини – буквално визуален свят на песента. Споделих идеята и концепцията си, Искрата го одобри. Със сигурност не беше лесно, но резултатът удовлетвори всички ни.

– Лична история ли се крие зад вдъхновението ви?

– Да… Трябва да измине още време, за да разбера дали песента е разпознаваема от хората, дали и как я усещат. От създаването й до участието, в което стотици фенове я пеят… Каквото и да се случи с проекта, аз съм го направила, защото имам нужда от творческа свобода – да разкажа нещо, което може да е дръзко, да не се хареса или да се превърне в хит.

– В какво се изразява любовта в съвремието?

– Със сигурност любовта съществува, вярвам в нея и вярвам, че е истинска. Когато правилните хора се срещнат и вибрират на една и съща честота в точното време, тя може да просъществува дълги години. Ако искате – цял живот, на всеки толкова, колкото му е отредено. Любовта е някъде там. Зависи от това кой до каква степен е готов да я срещне и изживее. Аз съм от онези жени, които се влюбват в ума, а не във външния вид. Отнема ми време, за да разбера, че съм влюбена. Всеки следващ път, в който съм готова да отворя сърцето си за някого, идва рядко. Когато влизаш във връзка даваш най-силното от себе си, когато отмине време трудно можеш да опишеш онова, което си чувствал, не си забравил, но емоцията е отминала… Това, което пречи на любовта, е липсата на добра комуникация, на време, в което да работим и надграждаме. Когато младите се обвързват, те търсят любов, преди да изпитват такава към самите себе си.

– Каква е ролята на „третия човек“ – лъжец или измамен?

– Това е интересен прочит на песента, тъй като акцентът е най-малко върху третия човек. Във видеото има загадка – мистериозен мъж, дори таен. Всъщност той е инициаторът на ситуацията, оттам насетне ние сме проводниците. Не смятам, че е лъжец, но бих казала, че е човек, който не е бил готов да покаже истинските си страни с цел да има много дивиденти от различен кръг хора.

– Обвързана ли сте?

Да

– Интересът към вас не спира да расте, често ли получавате комплименти?

– Често получавам комплименти и съобщения в социалните мрежи. Гледам да не се лаская много. Естествено е хубаво, но съм уверена заради себе си. А колкото по-уверена се чувствам, толкова повече хората симпатизират и на музиката ми, и на съдържанието, което публикувам в платформите като Фейсбук и Инстаграм.

– Какви коментари провокира новата ви визия?

– Видях негативни коментари, повече от колкото има по принцип. Видях и позитивни – много хора забелязаха израстването, време е да поема към нов етап. Променяме се адски бързо заради времето, в което живеем. Гледам да не обръщам внимание, критиката не е градивна. Има хора, които казват нещо, единствено, за да го кажат – това не може да ме определи. Важно е, че публиката реагира.

– Най-голямата подкрепа получавате от вашата майка – Ива, какво мисли тя за решенията ви в професионален и личен план?

– Майка ми със сигурност е моята голяма подкрепа. Тя е била до мен през всичкото това време и е давала всичко от себе си, за да вървим заедно. Двигателят на процеса съм аз. Ако аз не се задвижа, не напиша песен и не накарам хората около себе си да бъдат инициативни, няма как да се случи онова, което излиза като краен и финален продукт.

– Каква беше изминалата 2022 година?

– Определено много успешна за мен. Пожелавам си следващите години да са още по-успешни, а аз да бъда още по-добра. Записвам си целите и много се вълнувам… Имах срещи със стотици хора, щастлива съм, през 2022 г. осъзнах, че има редица мъже и жени, които слушат това, което правя..

– Успяхте ли да си подарите по-дълга почивка?

– През декември отскочих до Виена, моето откраднато време беше едва четири дни. Не се оплаквам, защото аз обичам да работя и всъщност кариерата ми носи удоволствие. Искам да посетя САЩ. През 2023 г. ще отида в Барселона, а поводът е концерт на The Weekend.

– Мечтаете ли за кариера зад граница?

– Смятам, ме правилният път е първо кариера в България с достигнатия максимален капацитет, а след това, ако е възможно, разбира се, да се тръгне в посока чужбина.

 – Как прекарахте празниците?

– У дома с най-близките ми хора. Топло, уютно и заедно. Това пожелавам и да хората през Новата година – да са заобиколени от онези, които обичат и които ги обичат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html