понеделник, 29 април 2024 г.

Зеленски отне украинското гражданство на четирима политици

Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отне украинското гражданство на четирима политици, включително Виктор Медведчук, който беше прехвърлен в Русия миналата година като част от споразумение за размяна на затворници.

„Реших да отнема гражданството на четирима души: Андрий Леонидович Деркач, Тарас Романович Козак, Ренат Равелиович Кузмин и Виктор Володимирович Медведчук. Ако народните представители изберат да служат не на народа на Украйна, а на убийците, които дойдоха в Украйна, нашите действия ще бъдат подходящи“, каза Зеленски във видеообръщение през нощта.

Медведчук, описан от Ройтерс като близък съюзник на руския президент Владимир Путин, ръководеше забранената проруска партия „Опозиционна платформа – За живот“ в Украйна и беше изправен пред обвинения в държавна измяна, преди да бъде прехвърлен в Москва през септември 2022 г.

Козак и Кузмин бяха избрани в украинския парламент като членове на партията на Медведчук.

САЩ наложиха санкции на Козак, собственик на три телевизионни канала, през януари 2022 г. за предполагаемо разпространение на руска дезинформация, след като Киев поиска арестуването му по обвинения в държавна измяна.

Превод и редакция: Аnteni.info

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html