неделя, 28 април 2024 г.

Явор Гечев: Прекратяваме договора за „златния гьол”

Служебният земеделски министър Явор Гечев заяви на брифинг на ГКПП „Капитан Андреево”, че е разпоредил да се пускане на двумесечно предизвестие за фирмата, която контролира така наречения „златен гьол”.

„Държавата влиза в собствеността си. Договорът изтича на 12 март. В документа е вписано, че ако държавата го прекратява, трябва да прати двумесечно предизвестие“.

Обектите от въпросния „златен гьол“ са трите пункта за дезинфекция на автомобилите, които влизат от Турция в България.

Той обясни, че сега пунктът е по-натоварен, защото фитосанитарният контрол ще бъде отделен в нов поток. „Има капацитет за разполагане на чисто нова държавна лаборатория”, каза Гечев.

„Само държавата работи на ГКПП „Капитан Андреево”. Частни фирми не са обработвали нито един товар и нито един камион“, увери земеделският министър, изтъквайки принципността на служебния кабинет.

„Ще бъде направена държавна фирма, която ще се управлява от 5 институции, за да може държавата да управлява процеса. Държавата си влиза в дейността (за дезинфекция)”, увери Гечев.

Според него страната ни има капацитет да изпълнява дейността, делегирана на частна фирма. „Дезинфекцията не е атомна физика, не е АЕЦ „Козлодуй”, мисля, че държавата има капацитет да се справи с всичко. Фирмата не може да си тръгне сега, може да си тръгне, когато изтече договорът”, обясни Гечев.

„Помня времена, когато „златният гьол” не работеше, той не е задължителен”, допълни  Гечев и поясни, че тази услуга действа, когато има епидемична обстановка. „Ние сме тук като държава. На този етап експертите мислят, че е удачно дезинфекцията да продължи”, каза той.

На място беше и изпълнителният директор на Агенцията по храните д-р Иван Шиков, който коментира пожара в частна фирма в габровско село и обясни, че се води проверка. По думите му БАБХ контролира събирането, съхраняването и транспортирането и оползотворяване на мазнини.

„Собственичката на фирмата казва, че от 11 г. са на терен, били прозрачни. Колегите от агенцията провериха – тази фирма е регистрирана и законно работи от август 2021 г….Разпоредил съм проверка защо фирмата е от 11 г. на пазара на труда, а работи спрямо изискванията от година. Ще направим проверка – всички служители, които са извършвали, ако са извършвали такъв контрол – да разбера какви са констатациите от тяхна страна”, каза Шиков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html