понеделник, 29 април 2024 г.

СЗО: Епидемията от COVID-19 в Китай не е заплаха за Европа

Ханс Клуге, регионалният директор за Европа на Световната здравна организация, заяви, че не вижда заплаха за европейския регион от епидемията от COVID-19 в Китай, но е необходима повече информация, съобщи Асошиейтед прес.

Страната се бори с епидемия от коронавирус, след като в началото на декември облекчи ограниченията, свързани с провежданата дотогава от Пекин политика на „нулев COVID”.

Междувременно няколко държави наложиха изисквания за тестване за коронавирус на пристигащите от Китай. Пекин заплаши, че ще предприеме ответни мерки срещу държавите, които изискват това. В тази връзка днес Китай преустанови издаването на визи за южнокорейци, които да идват в страната с цел туризъм или бизнес.

„Не е неоправдано страните да предприемат предпазни мерки за защита на населението си, докато очакваме по-подробна информация, която се споделя в публично достъпни бази данни“, каза Клуге.

Освен това Клуге посочи, че в Европа има увеличаване на случаите на заразяване с подварианта на COVID-19. Междувременно говорителка на СЗО съобщи, че на 27 януари организацията ще обсъди дали пандемията все още представлява извънредна ситуация в световен мащаб.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html