понеделник, 29 април 2024 г.

„Майкрософт“ преговаря за инвестиция от 10 млрд. долара за разработка на изкуствен интелект

Снимка: БГНЕС

„Майкрософт“ води преговори, за да инвестира 10 милиарда долара в компанията „Оупън Ей Ай“, стояща зад набиращия популярност чатбот „Чат Джи Пи Ти“, базиран на изкуствен интелект, съобщи сайтът „Семафор“, като се позовава на представители, запознати със ситуацията, предаде Ройтерс.

Това ще повиши стойността на базираната в Сан Франциско технологична фирма до 29 милиарда долара. Не е ясно дали сделката е финализирана, но документи получени от потенциални инвеститори през последните седмици показват, че целта е била тя да бъде окончателно сключена до края на 2022 г., отбелязва „Семафор“.

„Майкрософт“ са отказали на Ройтерс коментар за евентуалната сделка, а „Оупън Ей Ай“ не са отговорили на молбата на агенцията да коментират темата.

„Оупън Ей Ай“ е основана от мултимилиардера Илон Мъск и от инвеститора Сам Олтман. На 30 ноември миналата година те позволиха на тези, които желаят, да тестват безплатно онлайн чатбота „Чат Джи Пи Ти“. Той представлява софтуерно приложение, което е създадено да имитира комуникация между потребители, когато му бъде зададен определен въпрос.

Сделката за евентуалната инвестиция на „Майкрософт“ предвижда тя да получава 75 на сто от приходите на „Оупън Ей Ай“, докато технологичната корпорация възстанови първоначалната си инвестиция. Когато бъде достигнато това ниво, „Майкрософт“ ще придобие 49-процентов дял от „Оупън Ей Ай“. Същият дял ще придобият други инвеститори, а 2 процента ще получи организацията с идеална цел, която стои зад технологичната компания, информира онлайн изданието „Семафор“.

През 2019 г. „Майкрософт“ подкрепи „Оупън Ей Ай“ с 1 милиард долара. В резултат двете компании формираха дългосрочно партньорство за разработване на изкуствен интелект за облачните услуги на „Майкрософт“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html