понеделник, 29 април 2024 г.

Иван Гешев е в Турция, за да обсъди противодействието на нелегалната миграция и тероризма

Снимка: БГНЕС

Иван Гешев е на посещение в Турция, за да обсъди с официални представители от правоохранителните органи противодействието на нелегалната миграция и тероризма, съобщиха от прокуратурата.

Главният прокурор ще се срещне с министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министъра на правосъдието Бекир Боздаг.  При разговорите с представители на турската прокуратура ще бъдат обсъдени наказателно правни въпроси от взаимен интерес и борбата с тероризма, както и  общите усилия по противодействие на засиления миграционен натиск в региона и пресичане дейността на трансграничните канали за този вид престъпност.

Припомняме, че на 9 декември 2022 г. президентът Румен Радев се срещна в Истанбул с турския си колега Реджеп Ердоган. Те обсъдиха редица въпроси, включително сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и сигурността, транспортната свързаност между двете държави. По време на срещата беше подчертано, че двете държави ще разширят партньорството си за охраната на общата граница с цел ефективно противодействие на нелегалната миграция и трафика на хора, борбата с тероризма и организираната престъпност, беше подчертано още по време на срещата.

В средата на декември м.г. като продължение на срещата между двамата президенти се проведе разговор между вътрешните министри на двете държави, където бяха обсъдени съвместни дейности в борбата с миграцията. На 5 януари министър Иван Демерджиев съобщи, че МВР подготвя мащабна акция срещу трафика на мигранти, съвместно с Турция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html