понеделник, 29 април 2024 г.

Армения отменя военни учения с Русия на своя територия

Никол Пашинян
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Арменският премиер Никол Пашинян заяви днес, че страната му няма да домакинства учения на военни от бивши съветски републики тази година, с което дава знак за увеличаващото се разочарование на Ереван от Москва, предаде АФП.

„Тези учения няма да се състоят“, каза Пашинян пред репортери. „Армения не вярва, че е целесъобразно да провежда учения на ОДКС тази година“, категоричен бе президентът.

Справка на Anteni.info в Интернет показва, че Организацията на Договора за колектива сигурност е доминиран от Москва алианс включва само 6 страни. Освен Русия в него влизат едва още 5 от някога 15-те съветски републики на бившия СССР – Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия и Таджикистан. През 2013 г. съседна Сърбия и Афганистан придобиват статут на асоцииран членове на организацията. Година по-късно се е обсъждало Иран също да се присъедини по този начин към ОДКС.

Въпросната организация за военно сътрудничество започва да съществува от 1992 г. и първоначално е имала повече членове. През април 1999 г. обаче три бивши съветски републики Азербайджан, Грузия и Узбекистан излизат нея.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html