петък, 26 април 2024 г.

Аналена Бербок с изненадваща визита в украинския град Харков

Аналена Бербок с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба (вляво).
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аналена Бербок – външен министър на Германия изненадващо посети украинския град Харков, който се намира недалече от фронтовата линия, и стана първият член на германското правителство, видял лично опустошения от войната район, предаде ДПА.

При посещението, което не беше обявено предварително, тя бе съпроводена от украинския си колега Дмитро Кулеба и украинския посланик в Германия Олексий Макеев. Харков, чието население е над един милион души, се намира само на няколко десетки километра южно от руската граница и силите на Москва извършват атаки срещу него.

Бербок определи третата си визита в страната като проява на солидарност. Тя обеща, че Германия ще предостави допълнителна хуманитарна помощ на Украйна, включително генератори, гориво и одеяла, както и „още военни пратки“. Визитата на външната министърка бе проведена броени дни след като германското правителство реши да предостави на Киев отдавна исканите от украинските власти бойни машини „Мардер“. Киев настоява и за доставката на бойни танкове, но засега Берлин отказва.

Външният министър на Германия допълни, че за нея е важно в това време на война „да не се губи от поглед мястото на Украйна в европейското ни семейство“.

Миналата година страната кандидатства за членство в ЕС и Берлин иска да ѝ помогне да постигне напредък, каза още министърката, като уточни, че Киев трябва да постигне напредък в укрепването на върховенството на закона и в борбата с корупцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html