понеделник, 29 април 2024 г.

4 от 10 немски компании са песимисти за бизнеса си през 2023-та

39% от индустриалните фирми във ФРГ също очакват спад в производството си.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

4 от 10 немски компании песимисти за бизнеса си през 2023-та и очакват намаляване на поръчките, показа проучване на Германския икономически институт (IW), цитирано от Ройтерс.. Според анкетата основната причина са високите разходи за енергия, проблемите с веригите на доставки и продължаващата война в Украйна.

„Рискът от недостиг на газ през зимния сезон 2022/23 г. вече не е толкова сериозен, колкото беше през лятото на 2022 г., а оттогава енергийните цени се понижиха. Те обаче остават на високо ниво и не могат да бъдат изключени прекъсвания на производството“, посочва IW в оповестеното днес проучване. „Освен това, едва през 2023 г. ще стане ясно колко обширни газови и енергийни доставки могат да бъдат натрупани за следващата зима и степента на всички възможни прекъсвания, които могат да възникнат през 2023 г.“, добавя немският институт.

Проучването сред около 2500 компании показа, че около една трета от компаниите очакват производството да се задържи на същото ниво, а останалата една четвърт прогнозира, че бизнесът ще расте.

Очаква се най-голямата европейска икономика да се свие през тази година с 0,3% – най-сериозен спад сред страните от Г-7, тъй като Германия беше засегната негативно от внезапното спиране на газовите доставки от Русия, според Международния валутен фонд.

Перспективите са особено мрачни в германския строителен сектор, където повече от половината компании, анкетирани от института IW, очакват спад в производството и само 15% очакват по-голям бизнес.

Картината е малко по-светла в индустрията, където 39% от анкетираните компании прогнозират спад, воден от предпазлива оценка за потребителските и основните индустрии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html