понеделник, 29 април 2024 г.

С парите за ремонт на Борисовата градина облагородяват 6 столични квартала

Още не е ясно кои ще бъдат „късметлийските“ квартали

Парите за ремонт на Борисовата градина ще бъдат пренасочени за облагородяването на 6 столични квартала. Едно от пространствата, които ще бъде облагородено с тези средства, е градинката пред хотел „Рила“. Разчистването там вече започна, предстои и нейното озеленяване.

От над 9 млн. лв. европейски средства, предвидени за ремонт на Борисовата градина, част ще бъдат вложени за ремонт и облагородяване на около 50 междублокови пространства в 6 столични района. Все още не е ясно кои ще са те като това до голяма степен ще зависи от активността на районните кметове и техните предложния, съобщи БНТ.

Облагородяването ще включва поставяне на улично осветление, скамейки, паркоместа пред жилищните блокове. Всичко това ще бъде изградено след решение на Столичния общински съвет.

От тези 50 междублокови пространства, в 26 от тях ще се изградят и детски площадки.

Заместник-кметът по екология в Столичната община Десислава Билева обясни, че година и половина продължават обжалванията на процедурата за ремонт на Борисовата граница от страна на две сдружения.

„Те обжалват не избора на изпълнител, а че проектът за ремонт на парка не подлежи на ОВОС. Всичко това поставя под огромен риск тези 9 млн. лв., защото те трябва да бъдат изразходвани до края на 2023 г. Столична община няма да позволи средствата да бъдат загубени и това решение е взето по спешност“, обясни Билева.

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков пък призова какъвто и да е изходът от съдебните процедури, да бъдат заделени евросредства за общинското предприятие „Паркови градини“, което стопанисва Борисовата градина, за да могат да бъдат извършени някои от крайно наложителните ремонти в парка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html