понеделник, 29 април 2024 г.

Росен Плевнелиев: Румен Радев трябва да даде третия мандат на „Демократична България“

Росен Плевнелиев, кадър Нова телевизия

Росен Плевнелиев, президент на България в периода 22 януари 2012 – 22 януари 2017 беше категоричен, че „Румен Радев трябва да даде третият мандат на „Демократична Бългалия”, а с подкрепата на ГЕРБ и ПП може да се създаде някаква конструкция“. Плевнелиев каза, че е било очаквано вторият мандат да се провали, цитират от Нова телевизия.

Бойко Борисов: Предложете кабинет с премиер Христо Иванов и ще го подкрепим

„Щом първият „отиде в дерето”, беше очаквано и вторият да отиде. Да се надяваме, че третият ще сработи. Трябва да сработи”, заяви Росен Плевнелиев.

Вигенин: Правителство все още е възможно, но няма да подкрепим мандат на „Възраждане“ или ДПС

„Над всички нас е националният стратегически приоритет за европейското и демократично развитие на България, което има чисто и ясно измерение за 2023 г. То е членство в Шенген и Еврозоната. Ако се провалим сега, няма да го има. А това означава да има правителство. Единственият шанс е да има правителство с мандат на ДБ. Ако президентът Румен Радев гледа личния си интерес, може да го даде на БСП или БВ. Ако е държавник, трябва да го даде на ДБ. А те трябва да бъдат на висотата на очакванията, включително и Христо Иванов. Дойде и неговият момент”, каза Плевнелиев.

Корнелия Нинова: Вървим към ключов момент – правителство с третия мандат

Ако самият той беше президент сега, би дал третия мандат именно на ДБ.

„България трябва да се ускори към Еврозоната и Шенген. С подкрепата на ПП и ГЕРБ, които имат много какво да споделят с ДБ, може да се получи конструкция, която да направи именно това”, каза Плевнелиев, но не посочи име за премиер.

Йордан Цонев: Най-логично е ДПС да получи третия мандат

Според Плевнелиев подкрепата за мандат на ДБ може да дойде от пет партии.

Първо от ГЕРБ и ПП.

„Мисля, че ПП може да се разцепят по някое време. Но това е нормално, на популистките партии им се случва”, каза Плевнелиев. Подкрепа можело да дойде още от ДПС, БВ и БСП.

„Ако третият мандат отиде в БСП, приключваме с Еврозоната. А това ще бъде национално предателство”, смята Плевнелиев.

„Не бива да надценяваме възможностите на БВ. Те са много малка група”, каза Плевнелиев. „Там всичко, което се случи, ще се пише и на Радев”, каза още Плевнелиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html