понеделник, 29 април 2024 г.

КФОР отказаха връщането на сръбските сили за сигурност в Косово

Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич снощи каза, че днес ще обяви отговора на КФОР за връщането на сръбските сили за сигурност на територията на Косово и Метохия.

КФОР, позовавайки се на Резолюция 1244, са отговорили, че няма нужда от връщането на сръбски части в региона.

„Всички знаехме и очаквахме този отговор от КФОР“, казва Вучич по сръбската телевизия.

Сърбите определиха тази Коледа, като „Кървава“ заради стрелбата по сръбски младежи в Косово.  

Вучия допълни, че КФОР в своето внимателно изготвено писмо, адресирано до правителството на Сърбия, което той също е получил, са отговорили, че смятат за ненужно  връщането на сръбските въоръжени сили на територията на Република Косово, като се позовават на Резолюция 1244″.

НАТО призова за диалог в Косово, след като Прищина затвори граничен пункт със Сърбия

„Но те не се позоваха на част от Резолюцията, тъй като нямат право да откажат това. Направиха още една грешка. Веднъж поискаха от послушните власти в Белград да екстрадират Милошевич на Видовден (Бъдни вечер-бел. на. ред.). В навечерието на Коледа, получихме отрицателен отговор, знаем, че не е случайно“, каза Вучич пред Pink 2.

Сравнявайки искането за екстрадиране на Слободан Милошевич към трибунала в Хага на Видовден, той смята, че отрицателният отговор на искането на правителството на Сърбия не е пристигнал случайно на Бъдни вечер.

В писмото се казва, че КФОР „внимателно следи какво се случва на север“, въпреки че, подчерта той, само два часа по-рано е стреляно по момчета от сръбска националност.

Вучич заяви: „не е работа на КФОР да се грижи за барикадите на север, а за всички сърби в Косово и Метохия“.

Вучич каза още, че докато е бил в Хилендарския манастир (за службата на Рождество Христово, по традиция сръбските президенти посещават Света гора – бел. на ред.) никой от официалните лица не му е изпратил съобщение, че е ужасен от нападението над децата и е получил 11 съобщения от посланика  Рада Трайкович за случилото се.

„Стрелбата по сръбските момчета едва не ги  уби. Това говори за всички тях и за отношението към сръбския народ. Не очаквах различен отговор от КФОР. И въпросът е дали да отидем на заседанието на Съвета за сигурност. У нас има две групи, които оказват натиск заради КиМ. Някои са така наречените патриоти, които създават само проблеми на страната си. Те ще поискат заседание на Съвета за сигурност на ООН. Утре отиваме, добре, руснаците ще ни подкрепят. И какво ще правим тогава? Те ще гласуват да не връщат сръбската армия и полиция. Какво ще правим след това заседание, нека оставим Курти да коментира в Съветът за сигурност на ООН “, посочи Вучич.

Превод и редакция от сръбски: Аnteni.info

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html