понеделник, 29 април 2024 г.

Тайната на Делфийския оракул

Гадателката е една от най-влиятелните фигури в древния свят

Делфийският оракул е храмът на Аполон в Делфи, разположен в подножието на планината Парнас във Фокида. Според древногръцката митология първоначално на мястото на храма се е намирало светилището на богинята Гея. Според легендата, преди да основе своя храм, Аполон убил пазача на светилището – змията Питон,  оттук и името на жрицата на храма „Пития“. Аполон се нуждаел от жреци за новосформирания храм. Тогава той се превъплътил в делфин, откъдето идва и името „Делфийски“ и се втурнал в морето да търси. Скоро се приближил до критски кораб и моряците станали свещенослужители в храма му. Първата Пития била дъщерята на Аполон – Фемоной, пише в. „Галерия“.

Макар да носят едно и също име, гадателките на храма са много. 

За да изберат новата Пития подреждали кандидатките в редица те държали дълга пръчка. Жреците пускали змия и на чиято пръчка се завие, тя била новата Пития.

Храмът има огромно влияние в античния свят и приемали, че в Делфи се намира центърът на света.  В Древна Гърция е прието по всички важни държавни и лични въпроси да се допитват до оракула. В Делфи идвали царе и философи, като Платон, които носели богати дарове.

Жреците можели да тълкуват „волята на боговете“ по свое усмотрение. До Пития можело да се допитат само на определени дати и след извършване на поредица от почистващи ритуали. Принасяло се жертвоприношение и се заплащало щедро. Вътре в светилището има място – адитон, което остава недостъпно за посетители. Тук е била златната статуя на Аполон. Под адитона има саркофаг, където се твърди, че се съхранява пепелта на змията Питон.

Пития отказвала да предсказва на хора, чието име е почернено от престъпления. Преди да отговори на въпросите на посетителите, тя се изкъпвала в извора Кастал, след което слагала лавров венец на главата си, пиела от извора, намиращ се в адитона, дъвчела лавър и сядала пред триножника. Вдишвайки изпаренията от пукнатината в земята, тя изпаднала в транс, а Аполон говорел чрез нея и жреците тълкували думите й. Те винаги били под формата на загадка.

Една от най-известните истории е на лидийския цар Крез, който отивал да воюва с персите. Пития казала, че ако пресече река Халис, ще унищожи велико царство. В резултат на това царят се оживил и тръгнал на поход, но бил победен от персийския владетел. Когато разяреният Крез се оплакал, му отговорили, че пророчеството не уточнява чие царство ще бъде унищожено. През 4-ти век римският император Теодосий, приел християнството и наредил езическият комплекс да бъде затворен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html