понеделник, 29 април 2024 г.

Отнемат лиценза на търговци, укриващи лекарства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще се отнема лиценза на аптеки, укриващи лекарства. Това заяви днес здравният министър Асен Меджидиев. Той допълни, че има голям недостиг на медикаменти в 25 от 27-те страни в ЕС, проблемът е общоевропейски. Това коментира здравният министър Асен Меджидиев. Той допълни, че вносът на медикаменти, особено на произведените в страните от ЕС, е затруднен.

„Искам да видя в аптеките, където има липси, дали са заведени искания към търговците на едро за конкретните медикаменти. Съответно – ако търговците ги имат на складовете, дали изпълняват исканията на аптеките. В обратния вариант ще се наложат много тежки санкции. Ако хванем такъв търговец – директно отнемане на лиценз”, предупреди министърът.

„Ние активизирахме нашите производители да компенсират. Отделно, проведох разговори с Асоциацията на паралелните вносители и имам информация, че повечето медикаменти са договорени за началото на другата седмица”, обясни Меджидиев, цитиран от Нова телевизия.

Министерството на здравеопазването е направило организация така, че да влязат допълнителни количества за зареждане на аптеките. „Проверяваме всички наличности по складовите ни бази при търговците на едро и това какви заяви има постъпили от аптеките”, подчерта той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html