понеделник, 29 април 2024 г.

Около 20% от украинските бежанци искат да останат в България

Снимка: БГНЕС

Около 20 % от украинските бежанци искат да останат в България. Друга немалка част от тях се насочват към Западна Европа.

„Тази група искат да отидат в западноевропейските държави, където считат, че ще бъдат по-добре. И тук проблемът е не само на българската държава, а на цялото общество, защото тези хора трябва да имат възможност да вземат едно информирано решение. Те трябва да имат обща информация за българската държава, за администрацията, за реда и за условията, при които могат да получат един или друг пакет от подкрепа”, коментира пред Нова нюз Иван Шаренков, който е правен консултант по миграционни въпроси.

Избягалите от войната в Украйна имат много възможности за подкрепа, след като получат статут на бежанец.

„Законът казва, че бежанецът има всички права на български гражданин и това нещо им дава право на здравеопазване, образование, професионална квалификация, жилищно настаняване, езикова подготовка, социални пакети, както и за българските граждани”, допълни Иван Шаренков.

Проблемът в липсата на достатъчна информираност е езиковата бариера.

„Сред тях има хора с висока професионална квалификация, те се оправят. Те знаят това, което могат. Намират начини, ние познаваме случаи на хирурзи, на много добри лекари, които вече работят в български болници”, уточни правният консултант.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html