неделя, 28 април 2024 г.

На 58 години почина бившият италиански национал Джанлука Виали

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 58 години почина бившият италиански национал Джанлука Виали, съобщиха световните агенции.

През 2017 г. лекари му откриват рак на панкреаса, но след като през април 2020 г. каза, че е напълно излекуван, болестта се завърна през 2021 г. Той обяви временно напускане на ролята си на директор в националния отбор на Италия през декември, за да се съсредоточи върху битката с коварното заболяване.

Виали има 59 мача за италианския национален отбор и спечели Шампионската лига с „Ювентус“, преди да се присъедини към „Челси“ през 1996 година и да стане играещ-мениджър през 1998 г.

В „Ювентус“ преминава през 1992 година за тогавашния рекорден трансфер от 12 млн. паунда, след като спечели титлата в Серия А и Купата на носителите на национални купи през осем сезона със „Сампдория“.

Виали беше първият италианец, тренирал отбор от Висшата лига, поемайки поста в „Челси“ от уволнения Рууд Гулит и поведе „сините“ до триумф в Купата на лигата, Купата на носителите на купи и Суперкупата на УЕФА.

Той също така изведе „Челси“ до победа във финала за ФА Къп през 2000 година и Чарити Шийлд, но беше уволнен в началото на следващия сезон след слаб старт.

Нападателят също имаше и кратък период в „Уотфорд“, тогава във второто ниво Чемпиъншип.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html