понеделник, 29 април 2024 г.

На Йорданов ден освещават бойните знамена

Богоявленското освещаване на бойните знамена се прави в цялата страна.
Снимка: БГНЕС

На Йорданов ден по традиция се освещават бойните знамена на българската армия в цялата страна. Днес в София традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини ще бъде отслужен от 11:00 часа пред Паметника на Незнайния войн в София. На него ще присъства президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, информираха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.

На ритуала в София ще присъстват също министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици, граждани.

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от Българската православна църква.

В ритуала в столицата тази година са включени знамената-светини на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Шести пехотен Търновски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк, Двадесет и пети пехотен Драгомански полк и Щандарта на 1-ви конен полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 24900 – Враждебна и представителните знамена на видовете въоръжени сили.

По време на празничния водосвет Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и официалните лица. Граждани ще имат достъп до събитието след 09:45 часа през три пункта за проверка – при улиците „Шипка“ и „Париж“, при ул. „Раковска“ и ул. „Оборище“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

На 6 януари, Богоявление, по традиция, се освещават бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия.

За първи път в българската история, по инициатива на цар Симеон I Велики, е отслужен водосвет на българските бойни знамена преди битката при река Ахелой (20 август 917 г.). До падането на България под османско владичество през 1396 г., преди всяка битка, която води българската войска, се е извършвал водосвет.

Традицията е възстановена през 1880 г. след освобождението на България от османско иго (1878) от първия военен министър на Княжество България Пьотър Паренсов. Тогава освещаването на бойните знамена на Българската армия е извършено за първи път на църковния празник Богоявление. Ритуалът се е извършвал до 1946 г., след което прекъсва и е възстановен през 1993 г. Оттогава във всички гарнизони в страната най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа“, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html