неделя, 28 април 2024 г.

Лазар Лазаров за освобождаването на Смилен Вълов: Няма политическо назначение

Снимка: БГНЕС

Служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров коментира освобождаването на изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. „Няма политическо назначение, поради факта, че аз не съм част от политическа партия, няма и политическа репресия“, обясни министърът.

„Работейки в Агенцията по заетостта и наблюдавайки нейната дейност, имам възможността да придобия представа от първа ръка за управленските качества на бившия изпълнителен директор на Агенцията по заетостта“, посочи Лазаров. Той коментира, че значително повече са били лицата, които са били освободени от 1 януари до 31 юли 2022 година.

Георги Гьоков от БСП поиска да узнае с какви мотиви Лазар Лазаров е освободил Смилен Вълов. „Нямате право на политически уволнения“, обърна се той към служебния министър. Гьоков отбеляза, че уволнението на Вълов е предизвикало реакциите на служителите на Агенцията по заетостта и на социалните партньори.

Социалният министър посочи, че Смилен Вълов е освободен на основание на разпоредби от Закона за администрацията след съгласуване с министър-председателя. Той отбеляза, че Вълов е назначен от предишния министър на труда и социалната политика Георги Гьоков, след освобождаване на предходния изпълнителен директор на Агенцията по заетостта на същото основание, също без предизвестие и по преценка, формирана в периода на близо едномесечна съвместна работа. Лазаров коментира, че не е необходимо заповедта да бъде мотивирана.

Той посочи, че настоящият екип на министерството е наблюдавал и подпомагал дейността на агенцията от пет месеца. „Предприетите действия от ръководството на агенцията във всяко направление не са незабелязани, но по моя преценка не са достатъчни, своевременно и рационално организирани, координирани и проведени“, коментира Лазар Лазаров. Той посочи, че не отрича професионалната експертиза на Смилен Вълов и затова той е възстановен на предишната му ръководна длъжност, но качествата му не са достатъчни за ефективното ръководство на цялостната дейност на агенцията.

„В този период на съвместната ни работа силно са нарушени екипността, прозрачността, вътрешната комуникация, липсва регулярно организирана такава, а онази на регионално и местно ниво е предимно индивидуална“, коментира министърът. Той добави, че има и други аргументи, които са свързани с проверки на Инспектората и дирекция „Вътрешен одит“ на социалното министерство, възложени от предишния министър. „Те показват, че дори в процеса на проверката не са инициирани належащи промени в подзаконовата нормативна уредба, която урежда дейността на Агенцията, от една страна, а от друга – липсва организация и контрол по спазването на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество“, допълни Лазаров. Той изрази увереност, че предприетите от него действия са навременни и адекватни и е осигурил професионална приемственост чрез назначаването на новия директор на агенцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html