понеделник, 29 април 2024 г.

Германия и САЩ обещаха допълнителна военна помощ на Украйна

Германците ще подарят на украинската армия бойни машини на пехотата „Мардер“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Допълнителна военна помощ обещаха на Украйна Германия и САЩ. Това стана ясно от съвместно изявление, направено от двете страни след телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и германския канцлер Олаф Шолц, съобщава Ройтерс.

Двете страни ще предоставят на Украйна бойни машини на пехотата. Американците – „Брадли“, а немците – „Мардер“. Германия ще предостави и още една система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ след обещаната от Вашингтон миналия месец, се казва още в изявлението. В него се отбелязва, че двете държави ще приветстват „допълнителни дарения от ракети за противовъздушна отбрана и бойни машини“ от страна на съюзниците. Очаква се Гърция да даде разположения на остров Крит дивизион от ЗРК С-300. България също има подобна система, но на исканията на Украйна да ги представи засега отказва.

Новият пакет от американска военна помощ за Киев ще възлиза на 2,85 млрд. долара, като това е най-голямата пратка с военно оборудване, която досега Вашингтон е изпращал в Украйна, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на анонимен източник. Целта е да се предостави колкото се може повече въоръжение на украинските сили по време на зимните месеци, преди очакваното през пролетта засилване на сраженията.

Очаква се днес Белият дом официално да обяви новата помощ.

„Брадли“ са бронирани бойни машини, които могат да служат като укрепен транспортьор на бойното поле. Те са по-леки и по-маневрени от танковете и са в състояние да превозват около 10 души личен състав, отбелязва АП. Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър заяви пред журналисти в Пентагона, че „Брадли“ ще осигурят на украинците „както офанзивен, така и дефанзивен потенциал, за да могат да променят ситуацията на бойното поле“. Той допълни, че украинските войски ще се нуждаят от обучение за експлоатация и поддръжка на машините, но отказа да оповести подробности за това коя точно версия на „Брадли“ ще бъде изпратена или какви ще бъдат сроковете за доставка и обучение. Новият пакет от военна помощ ще включва и високопроходими джипове „Хъмви“, устойчиви на мини и защитен срещу засади автомобили, известни като MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle), както и голямо количество ракети и други боеприпаси.

Янките подготвят пратка от бойни машини „Брадли“.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html