понеделник, 29 април 2024 г.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров: Установени са помагачите на Семерджиев

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров разкри подробности за служителя на МВР, който е превозвал нелегални мигранти. Той коментира и до къде е стигнала проверката по случая „Семерджиев“ и обяви в Нова телевизия, че трима служители на МВР са били в по-близки отношения с него.

За жандармериста комисар Тодоров каза: „Този микробус не е спрян случайно, ние не се притесняваме да изобличаваме нашите служители, които са гнили ябълки. Това е млад служител с три години служба от СДВР, служител на 23 години. Това, че има кредити, не е оправдание. Много хора имат кредити, но това не е повод да се извършват престъпление“.

„Със съжаление го казвам – критериите за прием в МВР отдавна не са това, което трябва да бъдат, по ред причини. Вече броят на кандидатите не е толкова голям, колкото беше назад във времето. Съответно, критериите са занижени и това позволява в системите да влязат служители, които не отговарят на изискванията. Много неща трябва да се на променят. МВР е една извадка на обществото и както в обществото има нередности, така има и в МВР“, заяви още главният секретар.

Главен комисар Петър Тодоров разясни за полицая, който причини няколко катастрофи в София, в рамките на няколко минути:  Той е служител на СДВР, от криминална полиция. Направен му е тест за наркотици, който е  отрицателен. Той обясни, че има проблеми от семейно-битов характер и това го изкарало от равновесие и не може да си спомни всички взаимоотношения и ситуации. Води се дисциплинарно производство и най-вероятно ще бъде уволнен. Тук съм категоричен, че служители,които пристъпват закона, трябва да бъдат отстранени“, заяви Тодоров.

„От лятото насам се уволнени близо 30 служители, които са извършили престъпления и тежки нарушения“, заяви той.

По случая „Семерджиев“ той обясни: „Беше извършена прецизни за дълбочина проверка по случая „Семерджиев: и има заповеди за наказание на 40 служители, които не са си изпълнили задълженията. Те са от СДВР, от пътна полиция и други звена. Установено е ,че с действия или бездействия не са си изпълнили задълженията. Различни са наказанията, като се започна от порицание, което е третото по сила наказание, до уволнение. Не можем всички да ги сложи под един знаменател и да кажем, че са покровителствали Семерджиев“.

„За трима служители се събраха данни, че са извършили престъпление, че са покровителствали и  умишлено са съдействали на“Семерджиев“. Водят се съответно,  за трима служители с по-топли взаимоотношения следствени действия и досъдебни производства, така че не мога да дам повече подробности. В следващата седмица ще бъдат връчени вече последните заповеди за наказания“, поясни Тодоров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html