понеделник, 29 април 2024 г.

НС прие доклада на временната парламентарна комисия за „Джемкорп“

След близо четири часа спорове и дебати народните представители приеха със 129 гласа „за“ Доклада за дейността на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков, съобщи БГНЕС.

От парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП, „Български възход“ и „Възраждане“ подкрепиха доклада и нито един от техните депутати не гласува „против“ или „въздържал се“. Единствените, които гласуваха против бяха „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. От ПП се въздържаха двама депутати, а от „Демократична България“ – шестима.

Почти четири часа депутатите от ГЕРБ, по чието искане беше създадена комисията, и „Продължаваме промяната“ си разменяха остри нападки и обвинения. От ГЕРБ твърдят, че меморандумът с „Джемкорп“ не е бил прекратен и България ще търпи сериозни финансови щети.
От „Промяната“ обаче категорично отхвърлят тези съмнения. Венко Сабрутев и Кирил Петков твърдяха точно обратното и заявиха, че меморандумът е представлявал само инвестиционно намерение.
 „Не е договор, а необвързващ меморандум. Не е за източване на средства, а за привличане на инвестиции. Не е за 1 милиард долара, а реално даже няма сума, посочена в този меморандум“, заяви Кирил Петков.
Десислава Трифонова от ГЕРБ, която беше и председател на комисията, посочи, че по времето на кабинета „Петков“ освен съмнения за далавери и кражби, инвестиционната политика в страната е била изключително слаба. По думите ѝ за седем месеца той е привлякал преки чуждестранни инвестиции само за 43 милиона евро.
Тя допълни още, че Кирил Петков е скрил данни, свързани с „Джемкорп“, които е получил от ДАНС, от част от коалиционните си партньори.
„И за съжаление, няма как да бъдат разсекретен без ДАНС да наруши международните си споразумения. Председателят на ДАНС беше изслушан на закрито заседание, на което заседание изнесе всички тези данни, и както стана ясно от всички документи по този доклад, той наистина го е крил този доклад три месеца, включително и от коалиционните си партньори. Това говори само и единствено за морала на господин Кирил Петков“, заяви Атанасова.
Докладът на Временната комисия трябва да бъде изпратен до МВР, ДАНС и Министерския съвет, които трябва да предприемат по-нататъшни действия.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html