понеделник, 29 април 2024 г.

Гълъб Донев: Ще внесем електроенергийна стратегия

Снимка: БГНЕС

Гълъб Донев заяви, че НС ще внесе електроенергийна стратегия, която да покаже развитието на електроенергийния сектор в близките няколко години в перспектива. „Залагане на нови ядрени възможности се предвиждат. Независимо от това, че сме служебно правителство, действаме със стратегически подход. Мислим за електроенергийната сигурност на България и целия регион“, допълни той.

„Така, както са заложени параметрите в сегашния План за възстановяване и устойчивост, не е добре за нас. Знаете, че правителството, управлявало до 2 август миналата година, бе приело ангажимент в ПВУ за намаляване на въглеродните емисии с 40%, което значеше, макар да не бе записано в Плана, затваряне на конкретни електроенергийни мощности, които работят с въглища – ТЕЦ „Марица Изток“ 2, 3 и други. Това ще нанесе огромна щета върху икономиката“, заяви служебният премиер Гълъб Донев пред медии в Калофер.

„Ние сме в постоянен контакт с различните служби на ЕК. Заложеното от предходното правителство в Плана можем да предоговорим, тъй като Плана, както сега е подписан, задължава България да се намалят емисиите с 10% до края на годината, което за нас не е приемливо“, каза още той.

Донев се изказа и по повод случая с ескортирането на мигранти край Пловдив от служител на МВР: „Не бих коментирал индивидуалните подбуди на служител на МВР да се занимава с една престъпна, наказуема дейност. Тече разследване. Това е индивидуален случай.“

На въпрос дали има връзка с Христо Грозев, Донев заяви: „Този случай придоби голяма популярност. Както казах, българското правителство и службите, преди да стане популярна темата с Грозев, поддържаха връзка с него. Създадени бяха условия той да се прибере в дома си във Виена, за да се гарантира сигурността му.“

„Знам за проблема с липсата на лекарствата, предприемат се мерки да се компенсира недостига“, каза още той.

„Виждате, че НС се занимава с всичко останало, но не и със законотворческа дейност. Всички законопроекти по ПВУ са внесени, но не съм оптимист, че ще се приемат повече от 2-3 от тях. Ние си свършихме работата. Те отлежават от октомври месец. Ангажиран съм с отчета на служебното правителство за дейността му, това за мен е по-важното, отколкото дали ще бъде съставено ново правителство. Подходът на акад. Денков за диалог с партиите беше добър ход, да видим утре декларацията, която ще предложат за гласуване в НС, дали ще има необходимото мнозинство и зависи вече от резултатите от гласуването ще имаме ясна оценка дали вторият мандат ще бъде успешен“, коментира Донев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html