понеделник, 29 април 2024 г.

В Беларус осъдиха на дълъг затвор синдикални активисти

След като Беларус стана съучастник във войната на Путин в страната станаха невъзможни публичните прояви на опозицията.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

В Беларус осъдиха на дълъг затвор синдикални активисти, съобщават световните агенции. Активисти на ликвидирания по-рано Беларуски профсъюз на работниците в радиоелектронната промишленост (БПРРП) Василий Бересньов, Генадий Фединич и Вячеслав Орешко бяха осъдени на различни срокове затвор за „редица престъпления с екстремистка насоченост“. Става дума за призивите им Беларус да спре да бъде съучастник в престъпната война на Путин срещу Украйна.

Сайтът на ликвидираната от съда Беларуска асоциация на журналистите (БАЖ) съобщи днес, че Минският градски съд е осъдил Бересньов и Фединич на 9 години затвор, а Орешко – на 8 години. Тримата активисти ще изтърпят наказанията си в затворническа колония със строг режим. Те бяха осъдени заради призиви за санкции и други действия, нанасящи вреди на националната сигурност. Сред другите обвинения към тримата са подстрекаване към социална вражда, създаване на екстремистко формирование или участие в подобно.

Решението на Минския градски съд може да бъде обжалвано в установения от закона ред. През юли Върховният съд на Беларус постанови да бъде прекратена дейността на недържавните профсъюзи в страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html