понеделник, 29 април 2024 г.

Андерс Фог Расмусен: Европа да положи усилия и да убеди Китай да не напада Тайван

Европейските държави трябва да удвоят усилията си, за да разубедят Китай да не напада Тайван. Това заяви днес в Тайпе бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Франс прес.

Според Расмусен европейските страни са били „прекалено наивни“ преди Русия да нахлуе в Украйна и рискуват да повторят същата грешка с Китай.

„Трябва да осъзнаем, че конфликт между Китай и Тайван има и ще има глобален отзвук. Съответно в наш интерес е. . . да попречим тези напрежения да прераснат във въоръжен конфликт“, заяви Расмусен пред журналисти.

По думите му европейските страни трябва по-конкретно да подготвят широкообхватни санкции срещу Пекин, за в случай че нахлуе в Тайван – дори те да имат тежки последици за самата Европа.

Според него нашествието в Украйна все пак е очертало промяна в Европа, що се отнася до зависимостта ѝ от автокрациите.

„Изградихме една Европа, основана на сигурност, гарантирана от САЩ, от евтините китайски стоки и от не твърде скъпия газ, идващ от Русия. Този модел вече не действа“, посочи бившият генерален секретар на НАТО по време на посещението си в Тайван.

„Не бива да повтаряме тази грешка, като бъдем прекалено слаби, прекалено се приспособяваме към Китай“, предупреди той.

Расмусен каза още, че европейците биха могли „да провеждат на европейска земя. . . обучение“ на тайвански военни, каквито са например курсовете, организирани в Европа за украинските войници през годините преди руската инвазия.

С Тайван може да бъдат споделени военно оборудване и средства за киберотбрана с цел той „да получи възможност за самоотбрана“, добави той.

Запитан за визитата на Расмусен в Тайван, говорител на китайското министерство на външните работи заяви вчера, че „всеки опит да бъдат създадени „два Китая“ или „един Китай и един Тайван“ е обречен на неуспех“.

Бездруго напрегнати, отношенията между Пекин и Тайпе рязко се влошиха миналата година. Китай зачести с военните маневри около острова, който смята за част от своята територия, и предвижда да си го възвърне някой ден, ако се наложи – със сила, отбелязва АФП.

Най-мащабните маневри бяха проведени в отговор на посещение, направено на острова от Нанси Пелоси, оглавявала тогава Камарата на представителите в САЩ, тъй като Пекин се противопоставя на всякакви официални контакти между Тайван и държавите по света.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html