понеделник, 29 април 2024 г.

С около 8% са паднали за година продажбите на нови коли в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С около 8% са паднали за година продажбите на нови коли в САЩ, сочат прогнозни данни на Ройтерс. Една от причините са намалелите доставки на части за производството на автомобили, което се отрази негативно най-много на азиатските автомибилосторителни фирми имащи свои заводи в щатите. Освен това оскъдните доставки задържаха цените на колите и камионите високи, въпреки че запасите от автомобили се подобриха през втората половина на годината.

Прогнозите за цялата година за продажбите на автомобили в САЩ са за около 13,9 млн.а бройки, което е с 8 на сто по-малко от 2021 г. и 20 на сто под рекордната от 2016 г., според консултантската компания за бранша „Кокс Аутомотив“ (Cox Automotive).

„Тойота Мотър“ (Toyota Motor Corp.) бе сред най-силно засегнатите от недостига на части, което принуди японската компания през ноември да намали производствената си цел за цялата година. Съкращаването ще доведе до това компанията да отстъпи мястото си на производителя на автомобили с най-големи продажби в САЩ през 2022 г. на „Дженерал Мотърс“ (General Motors Co), който загуби тази позиция в края на 2021 г. – за първи път от 1931 г.

Някои наблюдатели от индустрията се притесняват, че нарастващите лихвени проценти също ще се отразят върху продажбите на нови автомобили през новата година, както и нарастващите им цени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html