понеделник, 29 април 2024 г.

Основни лекарства все още липсват от аптечната мрежа

Цели групи антибиотици липсват от аптечната мрежа, каза пред БНР Маргарита Грозданова – фармацевт от София. Според нея причината за това са проблеми с производството или логистиката на тези лекарства.
„През последните 2 месеца започнаха да намаляват количествата и вече цели групи са изчезнали от складовете – основни антибиотици за деца и възрастни. В големите основни складове няма никакви наличности“, предупреди тя в интервю за предаването „Хоризонт до обед“. Според нея причината за това е, че количествата не са достатъчни.
„Реекспорт с антибиотиците до този момент не съм усетила да има. Но е много тревожно, защото грипът вече е в пикова ситуация, а усложненията му се лекуват с антибиотици“, подчерта фармацевтът.
В момента медикаментите за сваляне на температура при деца вече ги има в аптечната мрежа, посочи Грозданова. Хората се презапасяват, а не трябва да е така, смята тя.
Няколко дни, след като от Здравното министерство обявиха, че през декември са направени извънредни доставки на масово прилагани при децата медикаменти за дихателни инфекции – Вентолин и Пулмикорт, такива в складовете вече няма.
Проверка на Anteni.info в голяма верига аптеки показа, че в нея липсва и едно от най-популярните лекарства срещу лечение на простудни и грипни симптоми. Продава се без рецепта в сашета с разтворим във вода прах, но просто липсва.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html