понеделник, 29 април 2024 г.

Нигерия е качила през декември общия добив на нефт в ОПЕК

СНИМКА: WIKIMEDIA.ORG

Възстановяването на нормалния добив на петрол в Нигерия през декември е повишил общото производство на нефт в страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), сочи най-новото проучване на пазара на Ройтерс.

Общият петролен добив на държавите в ОПЕК през декември е нараснал до 29 млн. барела на ден. Това представлява със 120 000 барела на ден повече от нивата за ноември, противно на споразумението на по-широкия алианс ОПЕК+ за намаляване на производство. Страните износителки на петрол от ОПЕК и техните 10 съюзници, с които заедно сформират ОПЕК+, се споразумяха през октомври за съкращаване на петролния добив с 2 милиона барела на ден. През септември изпомпваните количества от ОПЕК отбелязаха максимум от 2020 г.

Един от най-големите производители на петрол в Африка – Нигерия – от месеци се бори с кражби на суров петрол, както и с несигурност в основния си нефтодобивен регион, което удря производството. Много петролни находища в Нигерия са увеличили производството през декември, според източници, като някои компании са посочили като причина за това усилията за подобряване на сигурността.

С възстановяването на петролното производство в Нигерия през декември спазването на споразумението леко е отслабнало – до 161 на сто от обещаните съкращения спрямо 163 на сто през ноември, показва изследването. Добивът обаче остава под целевите нива, тъй като редица производители – особено Нигерия и Ангола – нямат капацитет, за да изпомпват договорените количества.

През декември 10-те членки на ОПЕК, от които се изисква да намалят производството си съгласно споразумението, са произвеждали със 780 000 барела петрол на ден под целта на организацията. През ноември този недостигът е бил 800 000 барела петрол на ден.

Проучването цели да проследи предлагането на петролния пазар, като се базира на данни за корабоплаването, предоставени от външни източници като консултантска компания „Петро-лоджистикс“ (Petro-Logistics), електронната платформа „Рефинитив Ейкон“ (Refinitiv Eikon), както и информация, предоставена от източници в петролни компании, ОПЕК и експерти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html