понеделник, 29 април 2024 г.

Кабо Верде първа кръсти стадион на името на Пеле

Легендарният бразилски футболист почина на 29 декември на 82 години.
Снимка: ЕЗА/БГНЕС

Островната държавица Кабо Верде първа в света кръсти стадион на името на Пеле. Това стана след като , президентът на ФИФА Джани Инфантино призова всяка нация да го направи. Премиерът на африканската страна Улисес Корея е Силва каза, че националният вече ще носи името на легендарния бразилски футболист, който почина на 82 години на 29 декември.

Кабо Верде, която се състои от група острови на запад от африкански континент в Атлантическия океан, говори на португалски език, както и в Бразилия. По думите на премиера Кабо Верде и Бразилия имат история и култура, които „вървят ръка за ръка, като се има предвид, че те са две братски страни, свързани чрез език и много сходна идентичност“. „Пеле беше и винаги ще бъде пример в Бразилия, в нашия португалоговорящ свят и в останалия свят, като идол, който свързва няколко поколения“, добави премиерът, цитиран от ДПА.

Официалният уебсайт на правителството на Кабо Верде съобщи, че изпълнителната власт вече е уведомила ФИФА за намерението си да промени името на стадиона.

Пеле беше погребан в град Сантос във вторник, след като тялото му бе изложено за поклонение в продължение на 24 часа на стадион „Вила Белмиро“, домът на бившия му клуб „Сантос“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html