понеделник, 29 април 2024 г.

Президентът Румен Радев: Споразумението с „Боташ“ е историческо и дава нови възможности

Това споразумение е историческо за нашите страни, защото за първи път дава възможност на чужда компания да получи достъп до втечнените терминали – до терминалите за втечнен газ на Република Турция и до вашата газопреносна система, и защото отваря нови, немислими до момента, перспективи за сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата му с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез на „Дондуков“ 2 .

По-рано днес в Министерския съвет Булгаргаз“ подписа споразумение с турската държавна „Боташ“, което мнозина определиха като историческо. Това се случи в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Споразумението е за срок от 13 години.

Срещата между държавния глава и турския енергиен министър е в продължение на договореностите за развитие на двустранните отношения в сферата на енергетиката, постигнати при срещата на президента Румен Радев с турския му колега президента Реджеп Тайип Ердоган на 9 декември 2022 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html